Spring naar hoofd-inhoud

Wat is een naar buiten gekanteld ooglid of een ectropion?

Ectropion is een naar buiten gekanteld ooglid, meestal het onderooglid. Dit is niet alleen esthetisch ontsierend omdat de rode binnenzijde van het ooglid zichtbaar wordt, maar het kan ook heel wat ongemakken veroorzaken, omdat het oog te droog kan worden,  minder goed kan sluiten en kan beginnen tranen.

Hoe ontstaat een ectropion?

Ectropion komt meestal voor bij oudere mensen omdat de weefsels van het ooglid verslappen. Soms kan een ectropion ontstaan door een tekort aan huid, door littekenweefsel, zwelling, of een kwaadaardig gezwel van de oogleden.

 

Ectropion komt meestal voor bij oudere mensen omdat de weefsels van het ooglid verslappen. Soms kan een ectropion ontstaan door een tekort aan huid, door littekenweefsel, zwelling, of een kwaadaardig gezwel van de oogleden.

Indien het ectropion ongemakken veroorzaakt of esthetisch onaanvaardbaar wordt kan de stand van het ooglid verbeterd worden tijdens een korte en pijnloze operatie, meestal onder plaatselijke verdoving (met een prikje) in daghospitaal. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Wanneer het ectropion te wijten is aan huidtekort kan dit worden opgelost door elders wat huid weg te nemen, bvb van het bovenooglid of achter het oor. De oogarts bepaalt het type operatie afhankelijk van het type ectropion. Hoe langer de afwijking bestaat, hoe meer kans op bijkomende problemen, zoals verstopping van de traanwegen of uitdroging van de binnenzijde van het ooglid.

De littekenvorming is het meest uitgesproken tussen 2 en 3 maand na de operatie. Nadien wordt het litteken terug witter en meer soepel. De volledige uitrijping van een litteken duurt 1 jaar, maar aan het oppervlak zien we dit enkel de eerste 3 tot 4 maand. Het is aanbevolen de eerste maanden na de operatie teveel zon te mijden (bril, hoed, zonnecrème) en niet te roken, om overmatige littekenvorming tegen te gaan.

  • Indien mogelijk voor de algemene gezondheid wordt gevraagd de medicatie met effect op de bloedstolling te stoppen enkele dagen voor de operatie, en te herstarten 3 dagen nadien.
  • Meestal is er weinig of geen pijn na de operatie. Wie toch een pijnstiller nodig heeft gebruikt best paracetamol (dafalgan, panadol).
  • Na de operatie kan het oog wat tranen, vooral de eerste week. Dit mag u voorzichtig afdeppen met een schoon doekje (niet wrijven).
  • De hechtingen worden verwijderd na 7 dagen.
  • De buitenooghoek kan enige tijd gevoelig blijven.
  • Als een eigen huidtransplantatie nodig is, kan dit langere tijd zichtbaar zijn.
  • Vaak worden druppels voorgeschreven voor het oog aan de geopereerd zijde, 4x/dag gedurende 1 week.
  • Belangrijk: de eerste 2 dagen na de operatie moeten de oogleden goed gekoeld worden (bvb elk uur 10 minuten, of 5 maal per dag een half uur). Ook na de eerste 2 dagen kan het soms nog helpen om ’s morgens nog 2x een half uur te koelen, tot de hechtingen verwijderd worden. Dit vermindert zwelling en nabloeding. Koelen kan met diepgevroren erwtjes in een plastic zak of met een klassieke koelpack. Koel nooit rechtsreeks op de huid, maar altijd met een handdoek ertussen.