Wat is huid teveel op de boven oogleden of dermatochalasis?
Dermatochalasis betekent huidteveel. Dit kan optreden aan zowel boven- als onderoogleden. Het komt meestal voor bij oudere mensen, maar kan soms ook familiaal voorkomen op jongere leeftijd, en zeldzaam na herhaalde ontsteking van de huid van de oogleden.
Ter hoogte van de oogleden zijn ook bindweefselschotten die het vet in de oogkas tegenhouden. Als ook dit bindweefsel minder stevig wordt, komt het vet in de oogleden terecht, waardoor de oogleden gezwollen lijken.
De dokter onderzoekt de gezondheid van uw ogen en oogleden en meet de positie de oogleden op. Ongemakken door droge ogen kunnen soms toenemen na een ooglidcorrectie. In dat geval wordt vooraf de traanproductie getest, en wordt zonodig wat ondergecorrigeerd. Oude foto’s kunnen nuttig zijn om de vroegere situatie zoveel mogelijk te benaderen. De bedoeling is niet de huid perfect strak te trekken, wel om er naturel uit te zien.
Als het huidteveel bijzonder uitgesproken is kan dit het gezichtsveld beperken en in dat geval kan een operatie gebeuren om medische redenen. Minder uitgesproken vormen kunnen medisch gezien geen kwaad en hoeven dus niet behandeld te worden. Enkel als u het zelf esthetisch storend vindt zal de oogarts een operatie voorstellen. In dit geval wordt de operatie beschouwd als een schoonheidsoperatie en wordt dan niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Neem vóór de ingreep contact op met uw ziekteverzekering om discussie over terugbetaling nadien te vermijden.
Hoe verloopt de operatie?
De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving, in daghospitaal. Het huidteveel wordt weggenomen en indien nodig ook het teveel aan vet. Er worden hechtingen geplaatst die na 5-7 dagen worden verwijderd.
Belangrijk om te weten is dat het proces van huidveroudering ook na de operatie gewoon doorgaat, zodat sommige mensen op termijn terug een duidelijk huid- en/of vetteveel ontwikkeld hebben. De snelheid hiervan is afhankelijk van persoonsgebonden factoren, UV-blootstelling, roken en eventuele huidaandoeningen.
Vele mensen vertonen een milde asymmetrie in de vorm en positie van de oogleden. Dit kan ook na de ingreep blijven bestaan. Waar mogelijk wordt bestaande asymmetrie verminderd of gecamoufleerd.
De littekenvorming is het meest uitgesproken tussen 2 en 3 maand na de operatie. Nadien wordt het litteken terug witter en meer soepel. De volledige uitrijping van een litteken duurt 1 jaar, maar aan het oppervlak zien we dit enkel de eerste 3 tot 4 maand. Het is aanbevolen de eerste maanden na de operatie teveel zon te mijden (bril, hoed, zonnecrème) en niet te roken, om overmatige littekenvorming tegen te gaan.
- Indien mogelijk voor de algemene gezondheid wordt gevraagd de medicatie met effect op de bloedstolling te stoppen enkele dagen voor de operatie, en te herstarten 3 dagen nadien.
- Meestal is er weinig of geen pijn na de operatie. Wie toch een pijnstiller nodig heeft gebruikt best paracetamol (dafalgan, panadol)
- De zwelling van de ooglid verdwijnt na enkele weken. Sommige mensen hebben wat minder gevoel in het ooglid, wat verdwijnt na enkele maanden.
- Kleine cystjes ter hoogte van het hechtingsmateriaal kunnen voorkomen. Ze verdwijnen spontaan.
- In zeldzame gevallen is aanpassing van de brilcorrectie nodig na de operatie.
- Sommige mensen hebben na de operatie voorbijgaande irritatie ten gevolge van droogte. Hiervoor kunnen kunsttranen worden gebruikt, zonder beperking.
- Vermijd zware fysieke inspanning tijdens de eerste week na de operatie, want dit kan een nabloeding uitlokken.
- Belangrijk: de eerste 2 dagen na de operatie moeten de oogleden goed gekoeld worden (bvb elk uur 10 minuten, of 5 maal per dag een half uur). Ook na de eerste 2 dagen is het belangrijk om ’s morgens nog 2x een half uur te koelen, tot de hechtingen verwijderd worden. Dit vermindert zwelling en nabloeding. Koelen kan met diepgevroren erwtjes in een plastic zak of met een klassieke koelpack. Koel nooit rechtsreeks op de huid, maar altijd met een handdoek ertussen.