De voorzijde van het oog is gevuld met voorkamervocht, dat wordt aangemaakt door het straallichaampje (corpus ciliare), achter de pupil. Dit vocht moet het oog terug verlaten in een kleine zone vooraan in het oog : de voorkamerhoek. Hierlangs komt het vocht terug in de bloedbaan terecht.
Bij sommige mensen is er teveel wrijving tussen de iris en de lens, waardoor er zeer kleine stukjes pigment van de iris loskomen. Dit wordt pigment dispersie syndroom genoemd. Het pigment wordt met het voorkamervocht meegevoerd naar de voorkamerhoek en veroorzaken daar geleidelijk aan een verstopping. Als de verstopping uitgesproken wordt kan hierdoor de oogdruk stijgen. De verhoogde oogdruk is dikwijls pijnloos, maar is zéér gevaarlijk. Soms kan de oogdruk zeer hoog worden en aanvallen van hoofdpijn met wazig zicht veroorzaken, typisch bij jonge mensen, na een zware inspanning. Tussen de aanvallen in kan de oogdruk terug fors lager zijn. Soms blijft de oogdruk vele jaren behoorlijk, om dan op latere leeftijd fors te stijgen. Wanneer de oogdrukstijging zorgt voor schade aan de oogfundus en gezichtsveld spreken we van pigment dispersie glaucoom.
Dikwijls voelt men geen alarmsignalen, tot er ernstige schade is. Ook mensen met een goed zicht kunnen dit probleem hebben.
Gonioscopie toont de afwijkende pigmentatie van de voorkamerhoek en is essentieel voor het vaststellen van een pigment dispersie syndroom, omdat het bij sommige patiënten het enige onderzoek is dat afwijkend is.
De overige onderzoeken zijn dezelfde als bij andere types van glaucoom:
- Onderzoek met de microscoop
- Gezichtsveld
- Oogfundus controle
- Oogdrukmeting
- Zenuwvezellaag analyse
- Ganglioncelfunctie
De pigment verspreiding kan vastgesteld worden vóór er hoge oogdruk ontstaat. Zo kunnen mensen met verhoogd risico op glaucoom beter opgevolgd worden, en kan zonodig behandeling worden opgestart vóórdat er aanzienlijke schade optreedt. Pigment dispersie syndroom veroorzaakt nogal eens forse oogdrukstijging, waardoor de oogzenuw snel beschadigd kan raken, soms al op jonge leeftijd. De evolutie van glaucoom wordt besproken onder ‘wat is glaucoom’.
De wrijving tussen de ooglens en het regenboogvlies kan verminderd worden met een laserbehandeling (yag-iridotomie). Hierbij wordt een zeer kleine opening wordt gemaakt in het regenboogvlies (de iris), dat hierdoor een andere positie inneemt, verder weg van de lens. Deze behandeling is pijnloos en gebeurt op de raadpleging.
Zoals bij de meeste types van glaucoom is verlaging van de oogdruk de kern van de behandeling. Verlaging van de oogdruk kan worden bekomen met oogdruppels, laser (SLT), of een operatie.
Deze verschillende types behandeling worden besproken onder ‘glaucoom – behandeling’.