Glasvochtvlokken, glasvocht vertroebeling of floaters, ook wel mouches volantes genoemd, zijn onzuiverheden in het glasvocht (vitreum) van het oog. Het licht dat op de floaters valt veroorzaakt een schaduw op het netvlies. Hierdoor ziet men vliegjes, spinnetjes, draadjes, of soms een ringvormige vlok. Soms krijgt men het gevoel dat er een haar voor het oog hangt. Sommigen ervaren vooral een waas die het zicht stoort of worden gehinderd door strooilicht ten gevolg van de vlok(ken). De vlokken bewegen mee in de richting waarheen men kijkt.
De schaduw op het netvlies ten gevolge van de floaters is in de regel meer hinderlijk naarmate de vlokken groter zijn, dichterbij het netvlies liggen en dichter bij de visuele as (centrum van het netvlies). Vaak neemt de hinder toe bij helder licht, schermgebruik (computer, tv) en bij witte achtergronden. Soms is er enkel last bij bvb autorijden of lezen.
De meeste vlokken treden op door wijzigingen in de samenstelling van het glasvocht, of in het kader van een achterste glasvochtloslating.
De oogarts kijkt in detail de gezondheid van het netvlies na, spoort de floaters op waardoor u hinder hebt en gaat na of ze behandelbaar zijn.
In elk geval wordt bij hinderlijke floaters minstens 2 tot 3 maand afgewacht tot de toestand stabiel is. Vele ongemakken verdwijnen binnen deze termijn omdat de hersenen de schaduw door de vlokken leren negeren.
Wie blijft hinder ondervinden door floaters komt vaak in aanmerking voor laserbehandeling van de glasvochtvlokken (vitreolyse). Hierbij worden de vlokken verplaatst, verdund, en/of verdampt, waardoor de hinder die men erdoor ervaart vermindert.
Niet alle vlokken komen in aanmerking voor vitreolyse: floaters die té dicht bij het netvlies of ooglens liggen worden niet behandeld; ook de samenstelling van de floaters bepaalt of behandeling mogelijk is. Vooral floaters bij zeer jonge personen met hoge bijziendheid (<35 jaar) zijn soms niet behandelbaar.
Als de floaters niet behandelbaar zijn met vitreolyse en forse klachten veroorzaken, kan een operatie worden overwogen, waarbij het glasvocht volledig uit het oog wordt verwijderd. Deze behandeling is in de regel zeer efficiënt maar niet geheel zonder risico’s (ontstaan van cataract, netvliesloslating, oogdrukstijging).