Als u cataract krijgt, betekent dit dat uw ooglens troebel wordt. Deze lens ligt juist achter de pupil. Als de lens doorzichtig is ziet men met de juiste bril alles mooi scherp, op voorwaarde dat het oog verder goed gezond is. Door een troebele lens vermindert de kwaliteit van het zicht: het is als een vuil glas, waardoor men minder goed kan zien. Sommige mensen hebben last van strooilicht, halo’s of verdragen geen zonlicht. Een andere bril is geen oplossing, want het troebel van de eigen lens wordt hiermee niet verholpen.
Ook de schilder ‘Monet’ kreeg cataract, de kleuren die hij gebruikte om te schilderen werden alsmaar donkerder.
Monet zonder cataract
Monet met mild cataract
Monet met zwaar cataract
Cataract is een vorm van ‘slijtage’. Bijgevolg is cataract meestal het gevolg van de leeftijd: wie ouder is dan 60 is, krijgt het vroeg of laat. Soms krijgen ook jongere mensen al cataract. Het risico om cataract te krijgen neemt bvb. toe bij suikerziekte, sterke bijziendheid, oogtrauma, bepaalde ziektes (bvb spierziekten en stofwisselingsziekten) en medicaties (zoals cortisone).
Zeldzamer kan cataract al bij de geboorte aanwezig zijn.Vroeger werd men door cataract blind, omdat de lens uiteindelijk zo troebel wordt dat ze helemaal geen licht meer doorlaat.
De oogarts zal meten hoe erg het zicht is aangetast door de cataract. Dikwijls merkt men zelf dat het zicht waziger of mistig wordt. Omdat men zicht enigszins aanpast vermindert het zicht soms vrij ongemerkt, maar kan het onvoldoende zijn om nog te mogen auto rijden. Wanneer het zicht te slecht wordt, zal de oogarts een cataractoperatie voorstellen
Om een cataract veilig te kunnen opereren zijn enkele onderzoeken nodig, die ongeveer 40 minuten duren en volledig pijnloos zijn, deze onderzoeken bestaan uit 'Lengtemeting van het oog', keratometrie/topografie, endotheelceltelling en Verion.
De enige mogelijkheid om beter te kunnen zien is de troebele lens weg te nemen en te vervangen door een doorzichtige lens.
Als beide ogen cataract hebben wordt elk oog apart geopereerd en wordt het resultaat van het 1e oog gecontroleerd vóór men overgaat tot de operatie aan het 2e oog.
Voor de ingreep:
- Start Indocollyr (indometacine) of Dicloabak 4x/dag vanaf 3 dagen vóór de operatie, aan het oog dat geopereerd wordt.
- Alle andere medicaties doornemen, ook de dag van de operatie. U hoeft niet nuchter te zijn.
- U wordt ingeschreven op “opname” (voorbij de hoofdingang naar links) en naar het dagziekenhuis gebracht.
- U krijgt van de verpleegkundige een pilletje om te ontspannen.
- Belangrijk: vraag een hoestwerend middel als u verkouden bent!
- Toiletbezoek vóór het vertrek naar de operatiekamer.
Tijdens de operatie: enkele tips
- Enkel het oog wordt verdoofd, met druppeltjes. Laat tijdig weten als u nog pijn voelt, dan krijgt u bijkomende verdoving.
- Zeer belangrijk: Niet persen met uw buik en niet hoesten tijdens de operatie!
- Kijk niet rond tijdens de operatie.
Nazorg
- Niet hoesten, bukken, tillen of persen gedurende 1 week. Niet wrijven in het oog.
- Douchen mag, maar zorg dat er geen zeep in de ogen komt.
- Draag uw oogschelp ’s nachts gedurende 1 week.
- Indocollyr of Dicloabak 4x/dag verder gebruiken tot het flesje uit is.
- Tobradex 4x/dag gedurende 1 week, daarna afbouwend 3x/dag, 2x/dag en 1x/dag, telkens gedurende 1 week.
- De eerste dagen na de operatie mag tobradex meer dan 4x/d gebruikt worden, in geval van irritatie of zandgevoel of droogtegevoel.
- Eventuele oogdruppels ter behandeling van oogdruk (glaucoom) steeds blijven gebruiken !
- 5 min tussen druppels van een verschillende soort laten.
Opgelet : bij vermindering van uw zicht of bij pijn die niet betert bij dichthouden van het oog: neem contact op met de praktijk(059/33 03 33) of met spoedgevallen Blankenberge (050/43 49 01) en vraag Dr Devogelaere in te lichten, de dokter belt u zo snel mogelijk terug.