U bent hier

Traanwegafwijkingen bij kinderen

“Waarom heeft mijn baby soms traantjes en vuile oogjes?”

In het boven- en onderooglid, aan de kant van de neus, zit een kleine opening: het traanpuntje. Elk traanpuntje staat in verbinding met een traankanaaltje. De kanaaltjes van boven- en onderooglid komen samen en monden uit in de traanzak, vanwaar een afvoergang loopt naar de neus (zie figuur).

TraanwegafwijkingenOnze tranen worden aangemaakt in de traanklier en in kleine kliertjes in de oogleden. De tranen houden het oog vochtig en komen via het traanwegsysteem in de neus terecht.

Bij baby’s zijn de traanwegen nauwer en een tijdens een verkoudheid kan de afvoer van de traanwegen tijdelijk verstoppen. Hierdoor kunnen baby’s vuile oogjes krijgen tijdens een verkoudheid. De tranen verdampen maar de slijmlaag in de tranen blijft staan en vormt korsten. Dit lijkt soms wat op etter, maar het is geen infectie. Een infectie van de traanwegen bij baby’s is zeldzaam.

 

“Wat als mijn baby blijft tranen en vuile oogjes hebben?”

Als je baby blijft last hebben van tranen en vuile ogen, ook zònder verkoudheid, dan is dit meestal het gevolg van een aangeboren verstopping van de traanwegen: de uitmonding van het traankanaal heeft zich nog niet geopend. Dit probleem zal dikwijls spontaan verdwijnen binnen de eerste 6 maand na de geboorte.