U bent hier

Pigment dispersie glaucoom

Aanmaak en afvoer van voorkamervocht.

De voorzijde van het oog is gevuld met voorkamervocht, dat wordt aangemaakt door het straallichaampje (corpus ciliare), achter de pupil.  Dit vocht moet het oog terug verlaten in een kleine zone vooraan in het oog : de voorkamerhoek. Hierlangs komt het vocht terug in de bloedbaan terecht.

Bij sommige mensen is er teveel wrijving tussen de iris en de lens, waardoor er zeer kleine stukjes pigment van de iris loskomen. Dit wordt pigment dispersie syndroom genoemd. Het pigment wordt met het voorkamervocht meegevoerd naar de voorkamerhoek en veroorzaken daar geleidelijk aan een verstopping. Als de verstopping uitgesproken wordt kan hierdoor de oogdruk stijgen. De verhoogde oogdruk is dikwijls pijnloos, maar is zéér gevaarlijk. Soms kan de oogdruk zeer hoog worden en aanvallen van hoofdpijn met wazig zicht veroorzaken, typisch bij jonge mensen, na een zware inspanning. Tussen de aanvallen in kan de oogdruk terug fors lager zijn. Soms blijft de oogdruk vele jaren behoorlijk, om dan op latere leeftijd fors te stijgen. Wanneer de oogdrukstijging zorgt voor schade aan de oogzenuw en gezichtsveld spreken we van pigment dispersie glaucoom.

Dikwijls voelt men geen alarmsignalen, tot er ernstige schade is. Ook mensen met een goed zicht kunnen dit probleem hebben.

 
Tags: