U bent hier

Glasvochtvlokken - Wat

Glasvochtvlokken, glasvocht vertroebeling of floaters, ook wel mouches volantes genoemd, zijn onzuiverheden in het glasvocht (vitreum) van het oog.  Het licht dat op de floaters valt veroorzaakt een schaduw op het netvlies. Hierdoor ziet men vliegjes, spinnetjes, draadjes, of soms een ringvormige vlok. Soms krijgt men het gevoel dat er een haar voor het oog hangt. Sommigen ervaren vooral een waas die het zicht stoort of worden gehinderd door strooilicht ten gevolg van de vlok(ken). De vlokken bewegen mee in de richting waarheen men kijkt.

De schaduw op het netvlies ten gevolge van de floaters is in de regel meer hinderlijk naarmate de vlokken groter zijn, dichterbij het netvlies liggen en dichter bij de visuele as (centrum van het netvlies). Vaak neemt de hinder toe bij helder licht, schermgebruik (computer, tv) en bij witte achtergronden. Soms is er enkel last bij bvb autorijden of lezen.

De meeste vlokken treden op door wijzigingen in de samenstelling van het glasvocht, of in het kader van een achterste glasvochtloslating.