U bent hier

Glasvochtvlokken - Behandeling

In elk geval wordt bij hinderlijke floaters minstens 2 tot 3 maand afgewacht tot de toestand stabiel is. Vele ongemakken verdwijnen binnen deze termijn omdat de hersenen de schaduw door de vlokken leren negeren.

Wie blijft hinder ondervinden door floaters komt vaak in aanmerking voor laserbehandeling van de glasvochtvlokken (vitreolyse). Hierbij worden de vlokken verplaatst, verdund, en/of verdampt, waardoor de hinder die men erdoor ervaart vermindert.

Niet alle vlokken komen in aanmerking voor vitreolyse: floaters die té dicht bij het netvlies of ooglens liggen worden niet behandeld; ook de samenstelling van de floaters bepaalt of behandeling mogelijk is. Vooral floaters bij zeer jonge personen met hoge bijziendheid (<35 jaar) zijn soms niet behandelbaar.

Als de floaters niet behandelbaar zijn met vitreolyse en forse klachten veroorzaken, kan een operatie worden overwogen, waarbij het glasvocht volledig uit het oog wordt verwijderd. Deze behandeling is in de regel zeer efficiënt maar niet geheel zonder risico’s (ontstaan van cataract, netvliesloslating, oogdrukstijging).